Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Pótolható azonnal a kihúzott fog?

2020. június 08. - Fogdoktor

Azonnali szájsebészeti és fogorvosi kezelés

foghúzás pótlásSajnos, bizonyos esetekben egy, vagy akár több fogat is el kell távolítani, ki kell húzni. Felmerül a kérdés, hogy a hiányzó fogakat mikor és milyen módon lehet pótolni a fogorvosnál?

A fogak kihúzása után az íny és a csont gyógyulására időt kell hagyni, amelynek kifutása változó. Általában 6-8 hét alatt jól regenerálódnak a szövetek. Ez a folyamat azonban kivételes esetekben 6 hónapra is hosszabbodhat, ennek meghatározása az elvégzett beavatkozás és a tervezett munka függvénye.

Mi történik a foghúzás után? Hogyan ehetünk, beszélhetünk vagy mosolyoghatunk fogak nélkül, fogsorok nélkül? Pótolhatóak-e a hiányzó fogak a gyógyulási időszakban?

Ezek nagyon releváns kérdések, amelyeket sokan feltesznek maguknak és a fogorvosnak. Az azonnali fogpótlásra általában van lehetőség, a kezelés lehetőségeiről, menetéről a fogorvos mindig tájékoztatja a pácienst.

Ideiglenes fog(sor): azonnali és átmeneti megoldás

Ideiglenes fogpótlásnak nevezik azt az azonnali fogpótlást, amely elláthat több olyan funkciót is, melyet saját foggal természetesnek veszünk. Mi célt szolgál?

 • A fogak kihúzása után helyettesítik az eltávolított fogakat, melyek esztétikusan takarják a foghiányt
 • Az ideiglenes pótlás biztosítja az íny védelmét a gyógyulás alatt.
 • Ez az átmeneti megoldás lehetővé teszi, hogy megszokja és gyorsabban alkalmazkodjon a majdani fogpótláshoz, vagy a fogsor viseléséhez.
 • Lehetőséget ad arra, hogy megfelelően étkezzen és megrágja az ételt
 • Megkönnyíti a beszédet és vállalható marad a mosolya a gyógyulási időszak alatt is.

Az ideiglenes fog(sor) tehát biztosítja az átmenetet, amíg az állandó fog(sor) elkészül.

Mikor kerül sor fogpótló megoldásra?

 • Baleseti fogvesztés
  Súlyos parodontális betegség esetén kilazult és elvesztett fogak esetén
  Gyulladt, menthetetlen fog kihúzása után
  Implantátum beültetése után

Szükség van ideiglenes fogra?

Az átmeneti, ideiglenes fogpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyógyulás heteiben vagy hónapjaiban ne maradjon fogak nélkül, ne kelljen elzárkóznia a külvilágtól, és folytathassa az összes megszokott tevékenységét és munkáját vagy szabadidős kikapcsolódását, mintha semmi sem történt volna.

Tervezhető a fogpótlás folyamata?

Több vagy az összes fog kihúzása olyan beavatkozás, amelyet nem szabad félvállról venni. Az orális egészség a jó közérzet alapja, a jó fogak elengedhetetlenül szükségesek a megfelelő táplálkozás biztosításához. Ha a fogorvos úgy ítélte meg, hogy jobb a fogakat eltávolítani, akkor a kezelési terv elfogadása után egy jól felépített, megtervezett eljárás szerint elkezdődhet az együttműködés.

Általában a fogorvos biztosítja az azonnali fogpótlást, vagy komolyabb munkát igénylő folyamat során fogtechnikai laboratóriumban készítenek tartósabb, időtállóbb fogsorokat a gyógyulási szakasz időtartamára. Az íny és az állkapocs csontok változása miatt ez a folyamat körültekintő, alapos munkát igényel mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, annak érdekében, hogy a végső megoldás kivitelezhető és kielégítő legyen mind funkciójában, mind esztétikájában. .

A közvetlen fogsor élettartama

Az ideiglenes fogsor egy nagyon praktikus átmeneti megoldás, amely lehetővé teszi, hogy úgy éljen, mintha semmi sem változott volna a szájban a fogak eltávolítása óta. De ez csak rövid távra érvényes, az ideiglenes fogak, protézis élettartama korlátozott.

Tovább

A koronavírus elleni rendelkezések a Magyar Közlönyben

A fogorvos elemzése

magyar kozlony covid-19.jpgA koronavírus járvánnyal összefüggő, jelenlegi érvényben lévő rendelkezésekről a Magyar Közlönyben megjelenő kormányrendeletek és határozatok az iránymutatók.

Itt olvashatunk hiteles információkat többek között a vírus elleni védekezés szabályairól, a kötelező fertőtlenítés módjáról, a háziorvosi, vagy a fogorvosi rendelők nyitvatartásáról, stb.

Miért van szükség szigorú rendeletekkel történő szabályozásra?

A koronavírus járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzését, illetve súlyos következményeinek elhárítását célozzák, mindezt a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

Az elrendelt vészhelyzet során olyan intézkedéseket vezetett be a kormány, melyek többek közt

 • kimondják a bölcsődei és óvodai ellátást végző intézmények, valamint az oktatási intézmények határozatlan idejű bezárását.
 • elrendelik az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítását, mint például az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozása, az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzése. A dokumentum szerint a vészhelyzet időszakában a fogorvosi alapellátást csak sürgősségi esetben lehet igénybe venni.
 • rögzítik a koronavírus elleni védekezéshez szükséges további intézkedéseket, megváltozott munkarend bevezetését köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, rögzítik a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékok átcsoportosítását, melyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ használhat fel.
 • felsorolják továbbá azokat a feladatokat, amelyek a Magyarországon megrendezendő versenyek, kiírt rendezvények, meghirdetett kulturális előadások elhalasztásával vannak összefüggésben.
 • szabályozzák a kereskedelmi üzletek nyitvatartását,
 • kimondják a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.
 • elrendelik a beutazási tilalmat a nem magyar állampolgároknak egyre több országból, pl Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból.

A külföldről hazatérő magyarok esetében, akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, kijelölt (kórházi) karanténban kell maradnia. A hatósági házi karantén betartására azoknál lehet szükség, akiknél, bár az egészségügyi vizsgálat során fertőzés gyanúja nem merül fel, mégis megelőző szempontból kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön izolálódni. Az érintetteket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrizheti.

Az aktuális tájékoztatás szerint egyelőre nem látják szükségét kijárási tilalom elrendelésére.

Tovább

A fogkefén kívül is vannak fogápoló eszközök

A fogápolás hasznos kiegészítői - a fogorvos tanácsa

interdentalis kefe fogorvos.jpgBizonyított tény, hogy a fogak fogmosásakor a felületek 30% -át nem tudjuk megtisztítani megfelelően hagyományos fogkefével.

Szükség van olyan kiegészítő eszközökre, melyekkel a szájüreg egészében és az interdentális területeken is kellő hatékonyságot lehet elérni annak érdekében, hogy a lágyszövetek és fogközök is egészségesek maradjanak.

Az interdentális kefe

Egy hatékony szájhigiénés kiegészítő, segít a caries, az ínygyulladás vagy a parodontitisz elleni küzdelemben. Egyszerű a használata, csak néhány másodpercig tart, és használatával a teljes tisztaság biztosítható.

A fogászati problémák jelentős része megelőzhető hatékony módszerekkel. A szuvasodás elleni harc legfontosabb teendője az ételmaradékok maradéktalan eltávolítása, ezáltal a fogkőképződés lassítása. Az interdentális kefékkel megelőzhető a fokozott fogplakk kialakulása a fogak között. A fogkő, ami az élelmiszermaradványokból, baktériumokból és toxinokból álló lerakódás, nagy mértékben károsíthatja a zománcot és az ínyt, ezért elsődleges szerepe van a megelőzésnek e téren.

Használhat bárki interdentális kefét?

Igen! Az interdentális kefék kiválóan alkalmasak a fogkőképződés megakadályozására, és ezáltal a szuvas üregek megelőzésére, és bárki használhatja őket. Nem igaz az a tévhit, miszerint csak laza fogazat esetén javasolt a használatuk.

Az interdentális kefék különösen alkalmasak azok számára, akiknek ínyproblémái vannak, ínyvisszahúzódással, vagy már kialakult parodontális problémákkal küzdenek, esetleg ragasztott fogszabályozó készülékkel rendelkeznek. Szintén elengedhetetlen a használatuk fogászati implantátum vagy ragasztott foghíd tisztításához.

A fogselyem hátrányai

fogselyem-hasznalata.jpgA fogselyem használata az előzőekben részletezett, megegyező okok miatt ajánlott. Az interdentális kefék és a fogselyem a két leghatékonyabb megoldás a fogak között megbújó baktériumok és lepedék eltávolítására.

A fogselyem előnye, hogy vékonyabb, mint a kefe, ideális kis interdentális helyekre vagy átfedő fogak esetén.

A fogköztisztító kefék és a fogselyem kiválasztása, megvásárlása előtt érdemes kikérni fogorvos, vagy dentálhigiénikus véleményét, és személyre szabottan alkalmazni a megfelelő átmérőjű eszközöket. A szakember ajánlása szerint olyan eszközt kell választani, melynek átmérője az interdentális terekhez megfelelő, tehát használatuk során a kefékben lévő fémszál nem sértheti meg a zománcot és nem okozhat kárt az ínyben sem.

Hogyan használja ezen eszközöket?

Az antibakteriális szerrel impregnált kis átmérőjű kefék használata igen egyszerű. Naponta egyszer, kétszer ajánlott az alkalmazásuk.

A kefét a fogak gondos mosása után kell használni, előre-hátra mozgatva a fogak között erőszakolás nélkül. Használat után alaposan meg kell tisztítani az interdentális kefét vízzel, és elhajlásuk esetén el kell dobni.

Egyéb jó tanács:

 • Vérző íny esetén inkább a fogselyem használata javasolt.
 • Ha a kefe meghajlott, cserélje ki, mert ez károsíthatja a fogait!
 • Cserélje ki az interdentális kefét legalább hetente.

A szájüreg teljes higiéniájának eléréséhez, az említett eszközökön túl, használhat szájvizet is, mely segítségével biztosítható a friss lehelet, a szájban megtelepedő baktériumok számának csökkentése. A fogorvosok ajánlása szerint ezt is érdemes naponta rendszeresen, vagy kúra szerűen, az előírások betartásával alkalmazni, főként ínybetegségek kísérő terápiája esetében.

Tovább

Milyen fogászati beavatkozásokat lehet elvégezni a terhesség alatt?

Kismamafogászat Budapesten

terhesseg fogaszatA hormonháztartás megváltozásából kifolyólag a terhes nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki fogászati fertőzés, ínygyulladás. Ha gyermeket vár, különös gondossággal kell tehát eljárnia a fogai egészségi állapotának megőrzése, a szájhigiénia biztosításának érdekében. Aggodalomra azonban semmi ok, a terhesség, a megváltozott baktériumflóra nem akadálya az orális egészség megtartásának.

Terhesség = gyengébb íny és meggyengült fogak?

Még napjainkban is tartja magát a tévhit, miszerint a baba fejlődése “elszívja” a kalciumot a csontokból, fogakból. A fogak romlásának kockázata mindössze annak tudható be, hogy a várandósság idején a nyál összetétele, a fogágy hormonális háztartása megváltozik, ezért a fogakra könnyebben tapad fogkő, és az íny érzékenyebbé válik. Ez néha az íny gyulladásához és vérzéséhez vezet. Ilyenkor jellemző a fogak érzékennyé válása hidegre, melegre, savas ételekre. Az ínygyulladás a baktériumok “kedvenc útja”, elszaporodásuk esetén, kezelés hiányában valóban gyakran előforduló probléma a fájdalmas tályog kialakulása, vagy a fogszuvasodás.

Miért kell mégis az orális egészségre különösen nagy gondot fordítania?

Vizsgálatok sora bizonyította, hogy egy kezeletlen fertőzés vagy krónikus fogfájás nemcsak igen kellemetlen következményekkel jár a kismama egészségére nézve, de befolyással lehet a magzati fejlődésre, növelheti a koraszülés kockázatát is.

fogaszati beavatkozas terhesseg

Ezért a várandósság idején, a magzat és a várandós anya egészsége érdekében mindenképpen szükségszerű felkeresni a fogorvost általános szűrés és a problémák mielőbbi orvoslása céljából. Ideális esetben már a teherbe esés előtt is érdemes erre odafigyelni, hogy semmi se árnyékolja be a babavárás örömeit.

Az első és második trimeszter idején javasolt legkésőbb a szűrővizsgálat elvégzése.

Az utolsó trimeszter hátfájós időszaka és a has mérete miatt már kevésbé ideális idő a gondozásra. Szerencsére minden szokásos kezelés lehetséges terhesség ideje alatt is, mivel a fájdalomcsillapításnak nincs kifejezett ellenjavallata és a fogröntgen vizsgálat is megfelelő védettség biztosítása mellett történik (ólomkötényt helyeznek fel, ami megvédi a magzatot a sugárzástól).

A hosszú, fárasztó kezelések elvégzését természetesen érdemes későbbre halasztani, hacsak nincs nagy foghiány, ami miatt nem tud megfelelően enni vagy beszélni.

Megfelelő szájhigiéné biztosítása várandósság idején

A terhesség alatt gyakori hányinger, hányás nemcsak a kismama közérzetét befolyásoló, nagyon kellemetlen jelenség, hanem gyengítheti a fogzománcot is. Megakadályozza, hogy a nyál védje a fogak zománcát. Ebben az esetben ne mossa le a fogait azonnal hányás után, csak öblítse ki száját fluor tartalmú, alkoholmentes szájvízzel.

Általánosságban a legfontosabb teendő várandósság idején, hogy vigyázzon fogaira: minden étkezés után mosson fogat, és cserélje le a cukros italokat tiszta vízre. Használjon puha, kisfejű fogkefét, hogy elkerülje a nagyon gyakori ínyvérzést. Fluoridos fogkrém használata javasolt, melynek illata lehetőleg semleges legyen a szagérzékenység miatt. Nyugodtan használhatja a megszokott fogíny-zuhanyt, szájöblítő szert, és fontos a fogköztisztító kefék alkalmazása is legalább naponta egyszer.

A gondos ápolással védi saját egészségét és megcáfolhatja azt a népi mondást, miszerint “Egy gyerek, egy fog...”

Tovább

Baleset kitört foggal

Mit tegyek, ha a balesetben kitört a fogam?

baleset fogaszatA fogászaton gyakran fordulnak meg olyan betegek, akik fogaikat valamilyen baleset következtében veszítették el.

A természetes fog nagyon erős, a legkeményebb anyag az emberi testben, mégis sajnos hajlamos a törésekre, például egy sport baleset, autóbaleset, téli jégkorcsolya baleset vagy akár a sörösüveg kinyitása fogainkkal, mind-mind olyan jellegű tevékenységek, veszélyek, amelyek visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a fogainkon.

Régebben, a fogakat már egy egyszerű szuvasodás miatt kihúzták. Manapság a modern fogászat arra törekszik, hogy a természetes fogakat a lehető leghosszabb ideig megőrizze. Sajnos vannak olyan helyzetek, amelyek elkerülhetetlenné teszik a fog eltávolítását, akár azért, mert a károsodás helyrehozhatatlan, akár azért, mert a fog megőrzéséhez szükséges eljárások túl drágák és alacsonyabb a prognózisuk, mint a fogat implantátumra épülő koronával történő helyettesítése esetén.

Traumákat kezel a fogorvos

Egy baleset, vagy egyéb sokkhatás különböző traumákat okozhat a fogakban. Ezek a baleset típusától függően különböző módon jelennek meg. A fogakat érintő traumán túl, az ütések nyomán sérülhet az állcsont, az íny, az ajkak, az arc és a nyelv is. A leginkább érintett fogak a metszőfogak és a szemfogak. A szájjal fedett és a hátsó részen található, ezáltal védettebb őrlőfogak ritkábban sérülnek.

Az ütés erősségétől függően egy, vagy több fog

 • repedhet
 • eltörhet
 • elmozdulhat
 • kieshet a helyéből.

baleset fog toresFontos, hogy lehetőség szerint azonnal konzultáljunk fogorvossal, mert a sérülés mértékétől függően, a kezelés sikeressége nagyban függ az eltelt idő hosszától. A sokk utáni látszólagos tünetmentes állapot félrevezető lehet, a fogak később is elkezdhetnek vérezni, és valószínűleg kimozdulnak. Az azonnali konzultáció lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy ellenőrizze a sérülés következtében kialakult állapotot, megbizonyosodjon arról, hogy a fogideget érintette-e a trauma.

A fogak repedése, törése esetén

A repedés, törés súlyosságától és az idegkárosodás mértékétől függően lehetőség van a törött fog javítására egyszerű élpótlással, polírozással vagy súlyosabb esetekben a teljes fogpótlással.

A fog kimozdulása esetén

A fogat ért ütés következtében a fog az üregéből kimozdulhat, ilyen esetben érintésre fájdalmat jelez. Az elmozdulás megtörténhet akár oldalirányban, akár az ajkak felé, vagy a szájüreg belseje felé.

A fogak kiesése

A kapott sokk miatt kieshet a fog. Ez a trauma fájdalmat okoz az íny sérülése, vagy az alveoláris csont törése miatt. Sürgősen el kell vinni a fogat a fogorvoshoz, hogy a lehető leghamarabb újratelepítsék azt lehetőség szerint.

MIT tehet, mielőtt elmenne a fogorvoshoz?

Egyes tevékenységek minimalizálhatják a károkat, ha azokat közvetlenül a sokk után megteszik:

 • Tisztítsa meg a sebeket a száj körül, és helyezzen hideg nyomóborogatást az érintett területre.
 • Ne használjon szájvizet. Irritálhatja a sérült fogakat és az ínyt.
 • Szükség esetén használjon fájdalomcsillapítót.
 • Ha egy fog eltörött, próbálja megtalálni a törött fog darabját, és tejben vagy a szájban (a nyelv alatt vagy az arc egyik oldalán) tartsa, ügyelve arra, hogy ne nyelje le, míg fogorvosához ér. A nyál megakadályozza a fog kiszáradását.

  A fogorvos mérlegelni fogja a trauma súlyosságát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a fog rekonstruálása megtörténjen, vagy cseréje elvégezhető legyen implantátummal, melyre koronát ragaszthatnak.

Hogyan válasszak fogorvost Budapesten?

Tanácsok a budapesti fogászatokhoz

fogorvos budapestTöbb éven keresztül, vagy akár egész eddigi élete során Ön is megszokta, hogy ugyanazon fogorvosi rendelőbe ment, ha fogorvosra volt szüksége? Most, hogy a fogorvosa nyugdíjba vonul, nem tudja, hogyan válasszon olyan szakembert Budapesten, akire rábízza szája egészségét?

Amikor ilyen döntést kell hozni, számos kérdés merül fel Önben a keresés során:

 • A klinika elfogadja az egészségpénztári tagságomat?
 • Útba esik nekem a rendelő?
 • Megfizethetőek nekem a kezelések?
 • Megfelelően állnak az igényeimhez?
 • A nyitvatartási idő megfelel nekem?

Nézzük meg közelebbről, milyen szempontok mentén érdemes kiválasztani a megfelelő szakembert és rendelőt:

A fogászati kezelések költsége nagyban függ a rendelő felszereltségétől és elhelyezkedésétől.

Az emberek többsége ma már rendelkezik önkéntes egészségpénztári tagsággal. A számlájukon rendelkezésre álló összeget szabadon felhasználhatják fogászati kezelések igénybevételére. A rendelők általában számos egészségpénztárral működnek együtt, melyek visszatérítik a kezelésre kifizetett összeget, amit Ön újra egészsége megőrzésére fordíthat ezáltal. Teljesen érthető, ha költségérzékeny valaki, hiszen tisztában kell lennie azzal, hogy a kezelés költségeinek kifizetésével milyen ellenszolgáltatást várhat el, amikor fogorvoshoz fordul a panaszával.

A kezelések várható költségeinek ismeretében már könnyebb lesz dönteni a klinika elhelyezkedését illetően. Az elhelyezkedés tekintetében sok tényezőt érdemes figyelembe venni. Amennyiben gyermekei vannak, időt takarít meg azzal, hogy olyan klinikát választ, ami az iskolájuk vagy az otthonuk közelében van. Ellenkező esetben érdemes kiválasztania a munkahelyéhez legközelebb eső rendelőt.

Fogászati rendelő nyitvatartása

Ugyanilyen szempontok mentén választhat fogorvost a rendelő nyitvatartása alapján. Például a munka és az aktív családi élet nem mindig engedi meg, hogy 9:00 és 17:00 között látogasson el a fogorvoshoz. Ez valószínűleg tehát Önnek csak ebédidőben, vagy munka után oldható meg. Egyre több fogászati rendelői gyakorlat kínál atipikus nyitvatartást, tehát nem ritka, hogy este akár 20:00-ig elérhetőek a fogorvosok.

Más szempontból fontos lehet a kiszemelt rendelő esetében az alkalmazott technológiák feltérképezése. Ha Ön speciálisabb szolgáltatásokat szeretne igénybe venni, a kínálat alapján ki tudja választani, hogy például bizonyos esztétikai szolgáltatásokra, vagy sebészeti beavatkozásokra is be van-e rendezkedve az adott rendelő.

Néhány praktikus tanács

Bevett gyakorlat az is, ha egy megbízható személy vagy ismerős ajánlása alapján választ fogorvost, hiszen a szakember iránti bizalom is nagyon fontos szempont lehet abban, hogy melyik klinika az Ön számára a legmegfelelőbb.

Végül kiválaszthatja a fogászati klinikát az interneten való megjelenése alapján is. Érdemes lehet egy könnyen használható webhelyet meglátogatni, amely naprakész információkat mutat. Kérhet időpontot online módon, és előnyös, ha kaphat emlékeztetőket a következő találkozókra.

Sőt, nem ritka, hogy a fogorvosok közösségi felületeken megosztják munkájuk eredményeit az internethasználókkal, és követhető a tevékenységük.

Szempontok és érvek összefoglalva

Minden esetben érdemes fontolóra venni, hogy melyik szempontnak van nagyobb prioritása. Egy dolog biztos, fogorvosának kiválasztását nem szabad félvállról venni. Ezenkívül, előnyös ugyanazon fogorvos látogatása, mivel a rendelők nyomon követik a korábbi kezeléseket, ami megkönnyíti a szája és fogai egészségi állapotának ellenőrzését.

Tovább

Hogyan csillapítható a fogorvostól való félelem?

Félelemoldás és fájdalomcsillapítás a fogászaton

fogorvos felelemHogyan lehet legyőzni a fogorvossal szembeni félelmet? Ez egy sokakat foglalkoztató kérdés, hiszen ki ne izgulna, rosszabb esetben pánikolna egy szükségszerű fúrás, csiszolás, foghúzás esetén?

Egy nemzetközi felmérés szerint, tízből hat ember ódzkodik a fogorvosi vizsgálattól és kezeléstől, és ezért nem kevesen csak az utolsó pillanatban hajlandóak szakemberhez fordulni. Többnyire akkor, amikor már kialakult a fájdalmas panasz, elviselhetetlenül érzékeny a fog, vagy zavaróan bűzös a lehelet.

Szerencsére, napjainkban, a modern fogászat már számos megoldást kínál erre a problémára.

Az ismeretlen beavatkozástól, a fájdalomtól, a fogászati eszközök zajától való szorongás igen gyakori jelenség a fogorvosi rendelőkben. Kiemelkedő jelentősége van a higgadt, részletes tájékoztatásnak a beteg fogorvosi ellátása során, ami az esetek többségében már önmagában is „fájdalomcsillapító” hatású.

Nem ritka ma már az olyan rendelő, ahol a lokális érzéstelenítésen túl lehetőség van többféle alternatívára ahhoz, hogy mind a fogorvos, mind a beteg számára nyugodt körülményeket teremtsenek:

 • A videópedagógia alkalmazása során a páciens megnyugszik, ellazul, és ezáltal feloldódik a fogorvossal szembeni bizalmatlanság, csökken a szorongás. Ilyen esetekben, egy monitoron szemléltetve, a képek lépésről lépésre ismertetik a gondozás előrehaladását, amelyet a beteg így végig követhet a beavatkozás előtt és választ kaphat a kérdéseire fogorvosától.
 • Bódító hatású gáz alkalmazásával érzéstelenítő és szorongás csökkentő hatás érhető el. A gáz felhasználásának különféle módjai vannak, melyeket szakmai kritériumok határoznak meg, és szükség esetén használnak annak érdekében, hogy a stresszes betegek „pihenjenek”, nyugodtan viseljék a fogászati beavatkozásokat.

ilyeszto fogorvos fogaszat

 • A hipnózis szintén egy gyengéd módszer a fájdalom és a félelem feloldására. Ez olyan betegeknek javasolt, akik szoronganak, stressz alatt állnak, de vállalják a kezelést. Ilyenkor a beteg lehunyja a szemét, és hagyja, hogy a fogorvos hangja vezesse, aki bizonyos módon egy „másik univerzumba” irányítja. A cél az, hogy a szakember segítségével a páciens ellazuljon, a fogorvos pedig nyugalomban folytassa a kezelést. Természetesen ez nem helyettesíti a helyi érzéstelenítést, amikor erre szükség van. A hipnózis módszerének alkalmazásához természetesen speciális képzettségre van szükség a fogorvos részéről.
 • Súlyosabb beavatkozások, fogimplantátum beültetése, arcüreg emelés során altatást is javasolhat a fogorvos az olyan pácienseknek, akik éber állapotban nem vállalnák az ilyen hosszabb, esetlegesen több kellemetlenséggel járó kezeléseket. Ilyenkor speciális műtőben, megfelelő előkészítés és a szakorvosi háttér biztosítása mellett történnek a beavatkozások.

Általánosságban elmondható, hogy a fájdalomérzet szubjektív, egyéni érzékenységek nagyban befolyásolják annak intenzitását, ezért semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, csak így érhető el, hogy az emberek szívesen és rendszeresen eljárjanak a fogászati szűrővizsgálatokra és megelőzzék a komolyabb problémák kialakulását.

Miért van szükség fájdalomcsillapításra?

Az íny és a fog belseje egy idegvégződésekben és erekben gazdag szövet, ezért a fogfájás különösen erős lehet egy szuvasodás esetén például. A panaszok orvoslása a fog „megbontásával”, végső esetben eltávolításával járhat, elhúzódhat időben, mely kellemetlen lehet, így ezek a kezelések helyi érzéstelenítés mellett történnek. Ha a páciens ragaszkodik hozzá, vagy félelme indokolja, még fogkő levétel, protézis illesztés, lenyomatvétel esetén is kérheti az érzéstelenítést, vagy egyéb alternatívát, annak érdekében hogy a kezelés ne legyen számára egy rossz emlék, átélt trauma.

Tovább

Miért és mitől fáj a fogam?

A fogfájás lehetséges okai - a fogorvos véleménye

fog fajdalom fogorvosAz első panaszok megjelenésekor, a csupán időszakosan visszatérő, vagy enyhe fogfájásnál hajlamosak vagyunk nagyvonalúan kezelni a problémát, mondván biztos hideget, vagy meleget, túl édeset ettünk, és kicsit érzékennyé vált a fogunk…

Ez egészen addig „működik” általában, míg az érintett fognál és környékén nem érzünk kisugárzó, elviselhetetlen fájdalmat. Sajnos nagyon sokan nem fordulnak addig szakemberhez, míg a fájdalom megoldható pár bekapkodott fájdalomcsillapítóval.

Többnyire a félelem sokkal erősebb a fogorvossal és a fogászati kezelésekkel szemben, mint a szándék arra, hogy minél tovább megőrizzük egészségben fogainkat és rágóképességünket. Pedig köztudott, hogy a jó emésztéshez jó rágásra, ahhoz pedig jó fogakra van szükség.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a fog nem véletlenül fáj, nem „olyan napja van”. Ne halogassuk ilyen helyzetben a szakorvos felkeresését, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy súlyosabb lesz az amúgy könnyen megoldható probléma.

A fájdalom mindig valamiféle kóros folyamatot, rendellenes állapotot jelez, melynek mielőbb érdemes megtalálni a forrását és orvosolni azt.

Miért érzünk fájdalmat?

A fájdalomérzetért a fogideg felelős, akkor jelentkezik, ha ingerli a fogbélben található fogideget egy már kialakult kóros folyamat eredménye, egy góc, egy gyulladás, egyebek. Az ideget normál esetben védi a dentin és a fogzománc, melyek sérülésekor alakul ki az érintettséggel járó, sokszor hirtelen jelentkező, nyilalló fájdalom.

fogfajas mindenki

Milyen elváltozások esetén érzünk fájdalmat?

 • A kezeletlen fogszuvasodás leggyakoribb figyelmeztető jele az éles és hasító, nem szűnő fájdalom, ami jelentkezhet hideg, túl meleg, édes italok és ételek elfogyasztásakor.
 • Letört fog esetén, vagy fognyaknál kialakuló fogszuvasodás szintén okozhat éles fájdalomérzetet, ez azonban könnyen orvosolható.
 • Egy rosszul felhelyezett korona, vagy egy túl magas tömés is kellemetlen panaszokat eredményezhet. A túl magas, rosszul beállított fogmű miatt az alsó és a felső fogsor nem tud kielégítően összezárni, így szabálytalan harapás alakul ki, aminek fájdalmas rágás lehet a vége.
 • Az éjszakai fogcsikorgatás a fogak esetleges lekopásához, sérüléséhez vezet, melyet kísérhetnek fájdalmas tünetek, érdemes tehát mielőbb megoldást találni a problémára.
 • A mélyebb szuvasodások, a fog komolyabb sérülése fogideg károsodást eredményeznek , ilyen esetben tompa fájdalomérzés észlelhető csak, azonban ez súlyosabb gondokra utalhat, érdemes azonnal szakembert keresni, hogy mihamarabb diagnosztizálható legyen a probléma.
 • Tompa fájást ezen kívül kiválthat még helytelen pozícióban álló bölcsességfog, valamint bizonyos állkapocs-ízületi rendellenességek.
 • A szájüregi gyulladások, vagy egy tályog esetén nem ritka a lüktető fájdalom, az arc duzzanata, ilyenkor is célszerű azonnal szakorvos segítségét kérni.

Miért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy míg a felszíni (zománc szintjén megoldható) elváltozásokat viszonylag könnyű korrigálni, és a fog jól reagál a beavatkozásokra, addig a mélyebb szintű (dentin és fogbél) feltárások bonyolultabbak, időben elhúzódóbb kezeléseket igényelnek és az érzékenyebb szövet „megbolygatása” bizony okozhat kellemetlen pillanatokat. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy panaszainkkal azonnal orvoshoz forduljunk, és szakszerű segítséget kapjunk. Ne legyintsünk félvállról a panaszokra, mert a nem kezelt fogak esetében, egy begyulladt fogbél bizony elpusztulhat, és okozhatja a fog elvesztését, hosszú távon pedig a többi fogra is átterjedhet a fertőzés.

Erősítik-e fogainkat a vitaminok?

A gyakorló fogorvos tanácsai

fog-vitamin.jpgTestünk, azon belül fogaink egészsége törődést, folyamatos odafigyelést kíván. Napjainkban már többségünk nagy hangsúlyt fektet az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, és tudható, hogy nem elhanyagolható azoknak a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, nyomelemeknek a bevitele sem, amelyekre a fogainknak van szüksége.

Azonban még mindig sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, miszerint fogaink nem élettelen dolgok, hanem élő szövetek, melyeknek egészségéhez azért van szükség fontos tápanyagokra, mert csak így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket és ellenállóvá tenni a fogzománcot.

Mi történik akkor, ha a tápanyagbevitel nem fedezi a fogaink vitamin és nyomelem szükségleteit?

A hiányos, vagy elégtelen táplálkozás hosszú távon sajnos a szájban is kedvezőtlen tüneteket okoz, kialakulhat többek között vérző íny, égő, fájdalmas érzés a szájban, fényes nyelv, vörhenyes elváltozás a száj szélén, bűzös lehelet. Amennyiben hasonló tüneteket észlelünk, azonnal hiánypótlásra van szükség, hiszen ezek a panaszok már a komolyabb elváltozások előtünetei lehetnek. A probléma kezelésének elmaradása esetén számíthatunk arra, hogy fogaink könnyen szuvasodni fognak, és a vérző íny kedvező feltételeket nyújt a káros baktériumok elszaporodásának és a különböző fertőzések kialakulásának.

vitaminok-fogak-erositese.jpg

Mely vitaminokra van szükség elsősorban, hogy megelőzzük ezeket a kellemetlen panaszokat?

Először is, fontos tudatosítani magunkban, hogy a cukros gyümölcslevek nem megfelelő vitaminforrások, sőt, a magas cukortartalomnak köszönhetően inkább elősegítik fogaink szuvasodását. Helyettük inkább fogyasszunk minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget, iktassunk be az étrendünkbe sokkal több létfontosságú vitamint és antioxidánsokat tartalmazó tápanyagokat, melyekkel megvédjük a fogaink egészségét.

Ma már számos táplálékkiegészítő áll rendelkezésre a boltok polcain, ám a legjobbat azzal teszünk a szervezetünknek, ha annak vitamin- és ásványi anyag igényét lehetőleg természetes forrásból biztosítjuk. Melyek ezek?

A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány példát arra, milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel tudjuk biztosítani a szükséges tápanyagok, vitaminok bevitelét:

 • A C-vitamin napi szintű fogyasztása köztudottan igen fontos, jelentős szerepe van a műtét utáni sebek regenerálódásában, és a vérző íny, kilazuló fogak kialakulásának megelőzésében. Rengeteg gyümölcs és zöldféle tartalmazza, a paprikától kezdve a citrusfélékig, így az évszaknak megfelelően, mindenfélét fogyaszthatunk ennek pótlására.
 • A B-vitaminok közül a B2, a B6, és a B12, valamint a niacin és a folsav fontos az egészséges sejtműködéshez, a szájüregi problémák, ínygyulladások kialakulásának megelőzésében. Pótlásukra ajánlott a húsok, halfélék, magvak, gabonák, hüvelyesek rendszeres fogyasztása.
 • Az A-vitamin jelentősége a fogínygyulladás megelőzésében van, erősíti, védi a nyálkahártyát, továbbá elősegíti a kalcium felszívódását és beépülését a fogba, ezáltal védi a fogzománc egészségét is. A-vitamin főként a sárga és zöld színű zöldségekben, gyümölcsökben fordul elő, illetve a vajban, tojássárgájában, gombában, tofuban, halakban, májban is megtaláljuk. Nem utolsósorban ajánlott minél többet napfényen tartózkodni. Érdemes tudni azt is, hogy a D-vitamin legjobban A- és E-vitaminnal együtt fejti ki hatását.
 • A K-vitamin szintén fontos az egészséges fogak, a csontképződés szempontjából, a szájüregi vérzések megelőzésében, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig legyen az étlapon zöld saláta, tejtermék, joghurt és húsféle.
 • A kalcium segít a fogzománc újjáépítésében, fogaink egészségének megőrzésében, még egy ok tehát, miért együnk sok tejterméket, halféléket (főként lazac, szardínia) és leveles zöldségeket.

Meg kell említenünk továbbá a kálium, a vas, a Q10-koenzim, a fluor szerepét is az egészséges szájhigiéné fenntartásában, melyek rendszeres bevitele ráadásul jó hatással van az immunrendszerre is. Hiányuk az egész szervezetet kedvezőtlenül érinti, ezért ezek pótlása is elengedhetetlen.

Általánosságban elmondható, hogy egészséges és változatos táplálkozással biztosíthatjuk a szervezetünk megfelelő vitaminellátottságát, mely igen fontos a fogak és a száj egészsége érdekében.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kielégítő emésztés feltétele az étel alapos megrágása, amelyhez jó fogakra van szükség, a szép fogsor pedig magabiztosságot nyújt az élet minden területén.

Tovább

Káros szenvedélyek és a fogszuvasodás

Örökzöld téma a fogorvos szemszögéből

fogak-karos-szenvedely.jpgNapjainkban már számos tanulmány olvasható arról, hogy a különböző káros szenvedélyek, mint például a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, közvetve akár felelősek lehetnek fogaink épségének és egészségének elvesztéséért.

Esztétikai szempontból sem elhanyagolható, hogy dohányzás hatására a fogak felszínén kialakul egy olyan csúnya elszíneződés, melyet fogkefével nem lehet eltávolítani, és az elszíneződés mértéke a sárgás színtől akár egészen a szürkés, feketés színig is előfordulhat. Jellemzően, a dohányzás miatt egyéb következményekkel is számolni kell:

 • kellemetlen szájszaggal párosulhat
 • komoly önbizalomhiányt okozhat, hiszen ránézésre, azonnal szembetűnő, igénytelenséget sugalló látványt nyújt az elszíneződés
 • egyéb szájüregi, vagy ínybetegségek is kialakulhatnak a tünetek elhanyagolása esetén.

A dohányzás hatása a fogakra

Ennél azonban van fontosabb tényező is. Az egészségére odafigyelő embernek ma már tudnia kell, hogy bizony a dohányzás minden szempontból romboló hatással van szervezetére, ezáltal fogai, szájürege egészének épségére is. Bár nincs bizonyítottan közvetlen összefüggés a dohányzás és a fogszuvasodás kialakulása között, azt mindannyian tudjuk, hogy a dohányfüst mérgező vegyületeket is tartalmaz, amelyek a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódva, szervezetünk egészének egészségére rossz hatással vannak, és erősen csökkentik a védekező rendszerünk hatékonyságát is.

dohanyzas-fog.jpg

A fogszuvasodás és a szájhigiénia

Még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy a fogszuvasodás a gyerekeknél fordul elő leginkább, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan előzhetnék meg a fogszuvasodás kialakulását és annak negatív következményeit, mint például a kezeletlen fogak elvesztése.

Fontos megjegyezni itt is, hogy a fogszuvasodás megelőzhető megfelelő szájhigiéniával, és a fogápolás alapvető ismereteinek elsajátításával. A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok alkalmával fogorvosa segíthet a problémák kiszűrésében, megoldásában és a megfelelő szájápolás elsajátításában.

Alkohol- és dohányfogyasztás

Ugyanígy, az alkoholfogyasztás terén szintén erősen tartják magukat a tévhitek, melyek szerint például fertőtlenítő hatással van szervezetünkre az alkohol és így sokan elhessegetik a jelentkező fogászati tüneteket, nem fordulnak időben szakemberhez.

Csakúgy, mint a dohány, a különböző alkoholok szintén okozhatnak erős elszíneződést fogainkon, és rendszeres fogyasztásuk fogínybetegségeket, szuvasodást is eredményezhet.

Általában nem figyelünk arra, mi okozhatja az elváltozásokat, és már csak a kellemetlen tünetek megjelenése ösztönöz arra, hogy szakemberhez forduljunk problémánkkal.

Ez esetben is érvényes, hogy a megfelelő ellátás, a probléma kezelése biztosítja azt, hogy minél hosszabb ideig megőrizzük fogaink egészségét, és így megelőzzük, hogy később fájdalmasabb, drágább, komplexebb kezelésekre legyen szükség, mint például gyökérkezelés, csiszolással korona felhelyezés, vagy implantátum behelyezése.

A modern fogászatban minden lehetséges

A modern fogászati ellátások lehetőségeinek köszönhetően, a fogorvosok számos esztétikus megoldással szolgálnak a problémák megoldására. Akár letört, vagy hiányos fogazat esetében, vagy csupán elszíneződés, szuvasodás esetén is segítenek személyre szabottan a tökéletes és magabiztos mosoly megteremtésében.

A komoly fogtechnikai háttérrel rendelkező fogorvos szakemberek olyan esztétikus és tartós megoldásokkal állnak rendelkezésre, melyek feledtetik az elszenvedett tüneteket, és lehetővé teszik, hogy újra egészségesen mosolyoghassunk.

Természetesen, egészségünknek azzal tesszük a legjobbat, ha felhagyunk, amennyire csak lehet, káros szenvedélyeinkkel.

Tovább