Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Milyen fogászati beavatkozásokat lehet elvégezni a terhesség alatt?

2020. március 09. - Fogdoktor

Kismamafogászat Budapesten

terhesseg fogaszatA hormonháztartás megváltozásából kifolyólag a terhes nőknél nagyobb valószínűséggel alakul ki fogászati fertőzés, ínygyulladás. Ha gyermeket vár, különös gondossággal kell tehát eljárnia a fogai egészségi állapotának megőrzése, a szájhigiénia biztosításának érdekében. Aggodalomra azonban semmi ok, a terhesség, a megváltozott baktériumflóra nem akadálya az orális egészség megtartásának.

Terhesség = gyengébb íny és meggyengült fogak?

Még napjainkban is tartja magát a tévhit, miszerint a baba fejlődése “elszívja” a kalciumot a csontokból, fogakból. A fogak romlásának kockázata mindössze annak tudható be, hogy a várandósság idején a nyál összetétele, a fogágy hormonális háztartása megváltozik, ezért a fogakra könnyebben tapad fogkő, és az íny érzékenyebbé válik. Ez néha az íny gyulladásához és vérzéséhez vezet. Ilyenkor jellemző a fogak érzékennyé válása hidegre, melegre, savas ételekre. Az ínygyulladás a baktériumok “kedvenc útja”, elszaporodásuk esetén, kezelés hiányában valóban gyakran előforduló probléma a fájdalmas tályog kialakulása, vagy a fogszuvasodás.

Miért kell mégis az orális egészségre különösen nagy gondot fordítania?

Vizsgálatok sora bizonyította, hogy egy kezeletlen fertőzés vagy krónikus fogfájás nemcsak igen kellemetlen következményekkel jár a kismama egészségére nézve, de befolyással lehet a magzati fejlődésre, növelheti a koraszülés kockázatát is.

fogaszati beavatkozas terhesseg

Ezért a várandósság idején, a magzat és a várandós anya egészsége érdekében mindenképpen szükségszerű felkeresni a fogorvost általános szűrés és a problémák mielőbbi orvoslása céljából. Ideális esetben már a teherbe esés előtt is érdemes erre odafigyelni, hogy semmi se árnyékolja be a babavárás örömeit.

Az első és második trimeszter idején javasolt legkésőbb a szűrővizsgálat elvégzése.

Az utolsó trimeszter hátfájós időszaka és a has mérete miatt már kevésbé ideális idő a gondozásra. Szerencsére minden szokásos kezelés lehetséges terhesség ideje alatt is, mivel a fájdalomcsillapításnak nincs kifejezett ellenjavallata és a fogröntgen vizsgálat is megfelelő védettség biztosítása mellett történik (ólomkötényt helyeznek fel, ami megvédi a magzatot a sugárzástól).

A hosszú, fárasztó kezelések elvégzését természetesen érdemes későbbre halasztani, hacsak nincs nagy foghiány, ami miatt nem tud megfelelően enni vagy beszélni.

Megfelelő szájhigiéné biztosítása várandósság idején

A terhesség alatt gyakori hányinger, hányás nemcsak a kismama közérzetét befolyásoló, nagyon kellemetlen jelenség, hanem gyengítheti a fogzománcot is. Megakadályozza, hogy a nyál védje a fogak zománcát. Ebben az esetben ne mossa le a fogait azonnal hányás után, csak öblítse ki száját fluor tartalmú, alkoholmentes szájvízzel.

Általánosságban a legfontosabb teendő várandósság idején, hogy vigyázzon fogaira: minden étkezés után mosson fogat, és cserélje le a cukros italokat tiszta vízre. Használjon puha, kisfejű fogkefét, hogy elkerülje a nagyon gyakori ínyvérzést. Fluoridos fogkrém használata javasolt, melynek illata lehetőleg semleges legyen a szagérzékenység miatt. Nyugodtan használhatja a megszokott fogíny-zuhanyt, szájöblítő szert, és fontos a fogköztisztító kefék alkalmazása is legalább naponta egyszer.

A gondos ápolással védi saját egészségét és megcáfolhatja azt a népi mondást, miszerint “Egy gyerek, egy fog...”

Milyen fogászati beavatkozásokat lehet elvégezni a terhesség alatt? Néhány olyan téma, melyet érdemes lehet részletesebben is megismerni: egészség megőrzése, szakszerű fogászat Budapest, fogorvos ára, szájhigiénia tanácsok, terhesség és fogászati kezelés.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr8415512558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása