Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Erősítik-e fogainkat a vitaminok?

2019. szeptember 04. - Fogdoktor

A gyakorló fogorvos tanácsai

fog-vitamin.jpgTestünk, azon belül fogaink egészsége törődést, folyamatos odafigyelést kíván. Napjainkban már többségünk nagy hangsúlyt fektet az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, és tudható, hogy nem elhanyagolható azoknak a vitaminoknak, ásványi anyagoknak, nyomelemeknek a bevitele sem, amelyekre a fogainknak van szüksége.

Azonban még mindig sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, miszerint fogaink nem élettelen dolgok, hanem élő szövetek, melyeknek egészségéhez azért van szükség fontos tápanyagokra, mert csak így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket és ellenállóvá tenni a fogzománcot.

Mi történik akkor, ha a tápanyagbevitel nem fedezi a fogaink vitamin és nyomelem szükségleteit?

A hiányos, vagy elégtelen táplálkozás hosszú távon sajnos a szájban is kedvezőtlen tüneteket okoz, kialakulhat többek között vérző íny, égő, fájdalmas érzés a szájban, fényes nyelv, vörhenyes elváltozás a száj szélén, bűzös lehelet. Amennyiben hasonló tüneteket észlelünk, azonnal hiánypótlásra van szükség, hiszen ezek a panaszok már a komolyabb elváltozások előtünetei lehetnek. A probléma kezelésének elmaradása esetén számíthatunk arra, hogy fogaink könnyen szuvasodni fognak, és a vérző íny kedvező feltételeket nyújt a káros baktériumok elszaporodásának és a különböző fertőzések kialakulásának.

vitaminok-fogak-erositese.jpg

Mely vitaminokra van szükség elsősorban, hogy megelőzzük ezeket a kellemetlen panaszokat?

Először is, fontos tudatosítani magunkban, hogy a cukros gyümölcslevek nem megfelelő vitaminforrások, sőt, a magas cukortartalomnak köszönhetően inkább elősegítik fogaink szuvasodását. Helyettük inkább fogyasszunk minél több nyers gyümölcsöt, zöldséget, iktassunk be az étrendünkbe sokkal több létfontosságú vitamint és antioxidánsokat tartalmazó tápanyagokat, melyekkel megvédjük a fogaink egészségét.

Ma már számos táplálékkiegészítő áll rendelkezésre a boltok polcain, ám a legjobbat azzal teszünk a szervezetünknek, ha annak vitamin- és ásványi anyag igényét lehetőleg természetes forrásból biztosítjuk. Melyek ezek?

A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány példát arra, milyen zöldségekkel, gyümölcsökkel tudjuk biztosítani a szükséges tápanyagok, vitaminok bevitelét:

  • A C-vitamin napi szintű fogyasztása köztudottan igen fontos, jelentős szerepe van a műtét utáni sebek regenerálódásában, és a vérző íny, kilazuló fogak kialakulásának megelőzésében. Rengeteg gyümölcs és zöldféle tartalmazza, a paprikától kezdve a citrusfélékig, így az évszaknak megfelelően, mindenfélét fogyaszthatunk ennek pótlására.
  • A B-vitaminok közül a B2, a B6, és a B12, valamint a niacin és a folsav fontos az egészséges sejtműködéshez, a szájüregi problémák, ínygyulladások kialakulásának megelőzésében. Pótlásukra ajánlott a húsok, halfélék, magvak, gabonák, hüvelyesek rendszeres fogyasztása.
  • Az A-vitamin jelentősége a fogínygyulladás megelőzésében van, erősíti, védi a nyálkahártyát, továbbá elősegíti a kalcium felszívódását és beépülését a fogba, ezáltal védi a fogzománc egészségét is. A-vitamin főként a sárga és zöld színű zöldségekben, gyümölcsökben fordul elő, illetve a vajban, tojássárgájában, gombában, tofuban, halakban, májban is megtaláljuk. Nem utolsósorban ajánlott minél többet napfényen tartózkodni. Érdemes tudni azt is, hogy a D-vitamin legjobban A- és E-vitaminnal együtt fejti ki hatását.
  • A K-vitamin szintén fontos az egészséges fogak, a csontképződés szempontjából, a szájüregi vérzések megelőzésében, ezért ügyeljünk arra, hogy mindig legyen az étlapon zöld saláta, tejtermék, joghurt és húsféle.
  • A kalcium segít a fogzománc újjáépítésében, fogaink egészségének megőrzésében, még egy ok tehát, miért együnk sok tejterméket, halféléket (főként lazac, szardínia) és leveles zöldségeket.

Meg kell említenünk továbbá a kálium, a vas, a Q10-koenzim, a fluor szerepét is az egészséges szájhigiéné fenntartásában, melyek rendszeres bevitele ráadásul jó hatással van az immunrendszerre is. Hiányuk az egész szervezetet kedvezőtlenül érinti, ezért ezek pótlása is elengedhetetlen.

Általánosságban elmondható, hogy egészséges és változatos táplálkozással biztosíthatjuk a szervezetünk megfelelő vitaminellátottságát, mely igen fontos a fogak és a száj egészsége érdekében.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kielégítő emésztés feltétele az étel alapos megrágása, amelyhez jó fogakra van szükség, a szép fogsor pedig magabiztosságot nyújt az élet minden területén.

Erősítik-e fogainkat a vitaminok, megelőzhető-e a korai látogatás a fogorvosnál? Több olyan témát is ajánlunk, melyek részletes megismerése kedvezően hathat fogaink egészségére: fogak tisztítása, fogorvos Budapesten, szájhigiénia szabályai, vitamin a fogászatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr1315039256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása