Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

A fogkefén kívül is vannak fogápoló eszközök

2020. március 17. - Fogdoktor

A fogápolás hasznos kiegészítői - a fogorvos tanácsa

interdentalis kefe fogorvos.jpgBizonyított tény, hogy a fogak fogmosásakor a felületek 30% -át nem tudjuk megtisztítani megfelelően hagyományos fogkefével.

Szükség van olyan kiegészítő eszközökre, melyekkel a szájüreg egészében és az interdentális területeken is kellő hatékonyságot lehet elérni annak érdekében, hogy a lágyszövetek és fogközök is egészségesek maradjanak.

Az interdentális kefe

Egy hatékony szájhigiénés kiegészítő, segít a caries, az ínygyulladás vagy a parodontitisz elleni küzdelemben. Egyszerű a használata, csak néhány másodpercig tart, és használatával a teljes tisztaság biztosítható.

A fogászati problémák jelentős része megelőzhető hatékony módszerekkel. A szuvasodás elleni harc legfontosabb teendője az ételmaradékok maradéktalan eltávolítása, ezáltal a fogkőképződés lassítása. Az interdentális kefékkel megelőzhető a fokozott fogplakk kialakulása a fogak között. A fogkő, ami az élelmiszermaradványokból, baktériumokból és toxinokból álló lerakódás, nagy mértékben károsíthatja a zománcot és az ínyt, ezért elsődleges szerepe van a megelőzésnek e téren.

Használhat bárki interdentális kefét?

Igen! Az interdentális kefék kiválóan alkalmasak a fogkőképződés megakadályozására, és ezáltal a szuvas üregek megelőzésére, és bárki használhatja őket. Nem igaz az a tévhit, miszerint csak laza fogazat esetén javasolt a használatuk.

Az interdentális kefék különösen alkalmasak azok számára, akiknek ínyproblémái vannak, ínyvisszahúzódással, vagy már kialakult parodontális problémákkal küzdenek, esetleg ragasztott fogszabályozó készülékkel rendelkeznek. Szintén elengedhetetlen a használatuk fogászati implantátum vagy ragasztott foghíd tisztításához.

A fogselyem hátrányai

fogselyem-hasznalata.jpgA fogselyem használata az előzőekben részletezett, megegyező okok miatt ajánlott. Az interdentális kefék és a fogselyem a két leghatékonyabb megoldás a fogak között megbújó baktériumok és lepedék eltávolítására.

A fogselyem előnye, hogy vékonyabb, mint a kefe, ideális kis interdentális helyekre vagy átfedő fogak esetén.

A fogköztisztító kefék és a fogselyem kiválasztása, megvásárlása előtt érdemes kikérni fogorvos, vagy dentálhigiénikus véleményét, és személyre szabottan alkalmazni a megfelelő átmérőjű eszközöket. A szakember ajánlása szerint olyan eszközt kell választani, melynek átmérője az interdentális terekhez megfelelő, tehát használatuk során a kefékben lévő fémszál nem sértheti meg a zománcot és nem okozhat kárt az ínyben sem.

Hogyan használja ezen eszközöket?

Az antibakteriális szerrel impregnált kis átmérőjű kefék használata igen egyszerű. Naponta egyszer, kétszer ajánlott az alkalmazásuk.

A kefét a fogak gondos mosása után kell használni, előre-hátra mozgatva a fogak között erőszakolás nélkül. Használat után alaposan meg kell tisztítani az interdentális kefét vízzel, és elhajlásuk esetén el kell dobni.

Egyéb jó tanács:

  • Vérző íny esetén inkább a fogselyem használata javasolt.
  • Ha a kefe meghajlott, cserélje ki, mert ez károsíthatja a fogait!
  • Cserélje ki az interdentális kefét legalább hetente.

A szájüreg teljes higiéniájának eléréséhez, az említett eszközökön túl, használhat szájvizet is, mely segítségével biztosítható a friss lehelet, a szájban megtelepedő baktériumok számának csökkentése. A fogorvosok ajánlása szerint ezt is érdemes naponta rendszeresen, vagy kúra szerűen, az előírások betartásával alkalmazni, főként ínybetegségek kísérő terápiája esetében.

A fogkefén kívül is vannak fogápoló eszközök, melyeket a fogorvos ajánl. Lásd még az alábbi témákat is: fogfájás csillapítása, fogorvos Budapest, fogak kezelése, szájhigiénia a mindennapokban, szájápolás szakszerűen, fogászati eszközök.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr8215531642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása