Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Baleset kitört foggal

2019. október 24. - Fogdoktor

Mit tegyek, ha a balesetben kitört a fogam?

baleset fogaszatA fogászaton gyakran fordulnak meg olyan betegek, akik fogaikat valamilyen baleset következtében veszítették el.

A természetes fog nagyon erős, a legkeményebb anyag az emberi testben, mégis sajnos hajlamos a törésekre, például egy sport baleset, autóbaleset, téli jégkorcsolya baleset vagy akár a sörösüveg kinyitása fogainkkal, mind-mind olyan jellegű tevékenységek, veszélyek, amelyek visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a fogainkon.

Régebben, a fogakat már egy egyszerű szuvasodás miatt kihúzták. Manapság a modern fogászat arra törekszik, hogy a természetes fogakat a lehető leghosszabb ideig megőrizze. Sajnos vannak olyan helyzetek, amelyek elkerülhetetlenné teszik a fog eltávolítását, akár azért, mert a károsodás helyrehozhatatlan, akár azért, mert a fog megőrzéséhez szükséges eljárások túl drágák és alacsonyabb a prognózisuk, mint a fogat implantátumra épülő koronával történő helyettesítése esetén.

Traumákat kezel a fogorvos

Egy baleset, vagy egyéb sokkhatás különböző traumákat okozhat a fogakban. Ezek a baleset típusától függően különböző módon jelennek meg. A fogakat érintő traumán túl, az ütések nyomán sérülhet az állcsont, az íny, az ajkak, az arc és a nyelv is. A leginkább érintett fogak a metszőfogak és a szemfogak. A szájjal fedett és a hátsó részen található, ezáltal védettebb őrlőfogak ritkábban sérülnek.

Az ütés erősségétől függően egy, vagy több fog

  • repedhet
  • eltörhet
  • elmozdulhat
  • kieshet a helyéből.

baleset fog toresFontos, hogy lehetőség szerint azonnal konzultáljunk fogorvossal, mert a sérülés mértékétől függően, a kezelés sikeressége nagyban függ az eltelt idő hosszától. A sokk utáni látszólagos tünetmentes állapot félrevezető lehet, a fogak később is elkezdhetnek vérezni, és valószínűleg kimozdulnak. Az azonnali konzultáció lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy ellenőrizze a sérülés következtében kialakult állapotot, megbizonyosodjon arról, hogy a fogideget érintette-e a trauma.

A fogak repedése, törése esetén

A repedés, törés súlyosságától és az idegkárosodás mértékétől függően lehetőség van a törött fog javítására egyszerű élpótlással, polírozással vagy súlyosabb esetekben a teljes fogpótlással.

A fog kimozdulása esetén

A fogat ért ütés következtében a fog az üregéből kimozdulhat, ilyen esetben érintésre fájdalmat jelez. Az elmozdulás megtörténhet akár oldalirányban, akár az ajkak felé, vagy a szájüreg belseje felé.

A fogak kiesése

A kapott sokk miatt kieshet a fog. Ez a trauma fájdalmat okoz az íny sérülése, vagy az alveoláris csont törése miatt. Sürgősen el kell vinni a fogat a fogorvoshoz, hogy a lehető leghamarabb újratelepítsék azt lehetőség szerint.

MIT tehet, mielőtt elmenne a fogorvoshoz?

Egyes tevékenységek minimalizálhatják a károkat, ha azokat közvetlenül a sokk után megteszik:

  • Tisztítsa meg a sebeket a száj körül, és helyezzen hideg nyomóborogatást az érintett területre.
  • Ne használjon szájvizet. Irritálhatja a sérült fogakat és az ínyt.
  • Szükség esetén használjon fájdalomcsillapítót.
  • Ha egy fog eltörött, próbálja megtalálni a törött fog darabját, és tejben vagy a szájban (a nyelv alatt vagy az arc egyik oldalán) tartsa, ügyelve arra, hogy ne nyelje le, míg fogorvosához ér. A nyál megakadályozza a fog kiszáradását.

    A fogorvos mérlegelni fogja a trauma súlyosságát, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a fog rekonstruálása megtörténjen, vagy cseréje elvégezhető legyen implantátummal, melyre koronát ragaszthatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr8215258788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása