Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Miért és mitől fáj a fogam?

2019. szeptember 12. - Fogdoktor

A fogfájás lehetséges okai - a fogorvos véleménye

fog fajdalom fogorvosAz első panaszok megjelenésekor, a csupán időszakosan visszatérő, vagy enyhe fogfájásnál hajlamosak vagyunk nagyvonalúan kezelni a problémát, mondván biztos hideget, vagy meleget, túl édeset ettünk, és kicsit érzékennyé vált a fogunk…

Ez egészen addig „működik” általában, míg az érintett fognál és környékén nem érzünk kisugárzó, elviselhetetlen fájdalmat. Sajnos nagyon sokan nem fordulnak addig szakemberhez, míg a fájdalom megoldható pár bekapkodott fájdalomcsillapítóval.

Többnyire a félelem sokkal erősebb a fogorvossal és a fogászati kezelésekkel szemben, mint a szándék arra, hogy minél tovább megőrizzük egészségben fogainkat és rágóképességünket. Pedig köztudott, hogy a jó emésztéshez jó rágásra, ahhoz pedig jó fogakra van szükség.

Fontos tudatosítani magunkban, hogy a fog nem véletlenül fáj, nem „olyan napja van”. Ne halogassuk ilyen helyzetben a szakorvos felkeresését, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy súlyosabb lesz az amúgy könnyen megoldható probléma.

A fájdalom mindig valamiféle kóros folyamatot, rendellenes állapotot jelez, melynek mielőbb érdemes megtalálni a forrását és orvosolni azt.

Miért érzünk fájdalmat?

A fájdalomérzetért a fogideg felelős, akkor jelentkezik, ha ingerli a fogbélben található fogideget egy már kialakult kóros folyamat eredménye, egy góc, egy gyulladás, egyebek. Az ideget normál esetben védi a dentin és a fogzománc, melyek sérülésekor alakul ki az érintettséggel járó, sokszor hirtelen jelentkező, nyilalló fájdalom.

fogfajas mindenki

Milyen elváltozások esetén érzünk fájdalmat?

  • A kezeletlen fogszuvasodás leggyakoribb figyelmeztető jele az éles és hasító, nem szűnő fájdalom, ami jelentkezhet hideg, túl meleg, édes italok és ételek elfogyasztásakor.
  • Letört fog esetén, vagy fognyaknál kialakuló fogszuvasodás szintén okozhat éles fájdalomérzetet, ez azonban könnyen orvosolható.
  • Egy rosszul felhelyezett korona, vagy egy túl magas tömés is kellemetlen panaszokat eredményezhet. A túl magas, rosszul beállított fogmű miatt az alsó és a felső fogsor nem tud kielégítően összezárni, így szabálytalan harapás alakul ki, aminek fájdalmas rágás lehet a vége.
  • Az éjszakai fogcsikorgatás a fogak esetleges lekopásához, sérüléséhez vezet, melyet kísérhetnek fájdalmas tünetek, érdemes tehát mielőbb megoldást találni a problémára.
  • A mélyebb szuvasodások, a fog komolyabb sérülése fogideg károsodást eredményeznek , ilyen esetben tompa fájdalomérzés észlelhető csak, azonban ez súlyosabb gondokra utalhat, érdemes azonnal szakembert keresni, hogy mihamarabb diagnosztizálható legyen a probléma.
  • Tompa fájást ezen kívül kiválthat még helytelen pozícióban álló bölcsességfog, valamint bizonyos állkapocs-ízületi rendellenességek.
  • A szájüregi gyulladások, vagy egy tályog esetén nem ritka a lüktető fájdalom, az arc duzzanata, ilyenkor is célszerű azonnal szakorvos segítségét kérni.

Miért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni?

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy míg a felszíni (zománc szintjén megoldható) elváltozásokat viszonylag könnyű korrigálni, és a fog jól reagál a beavatkozásokra, addig a mélyebb szintű (dentin és fogbél) feltárások bonyolultabbak, időben elhúzódóbb kezeléseket igényelnek és az érzékenyebb szövet „megbolygatása” bizony okozhat kellemetlen pillanatokat. Ezért van nagy jelentősége annak, hogy panaszainkkal azonnal orvoshoz forduljunk, és szakszerű segítséget kapjunk. Ne legyintsünk félvállról a panaszokra, mert a nem kezelt fogak esetében, egy begyulladt fogbél bizony elpusztulhat, és okozhatja a fog elvesztését, hosszú távon pedig a többi fogra is átterjedhet a fertőzés.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr6615067818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása