Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Pótolható azonnal a kihúzott fog?

2020. június 08. - Fogdoktor

Azonnali szájsebészeti és fogorvosi kezelés

foghúzás pótlásSajnos, bizonyos esetekben egy, vagy akár több fogat is el kell távolítani, ki kell húzni. Felmerül a kérdés, hogy a hiányzó fogakat mikor és milyen módon lehet pótolni a fogorvosnál?

A fogak kihúzása után az íny és a csont gyógyulására időt kell hagyni, amelynek kifutása változó. Általában 6-8 hét alatt jól regenerálódnak a szövetek. Ez a folyamat azonban kivételes esetekben 6 hónapra is hosszabbodhat, ennek meghatározása az elvégzett beavatkozás és a tervezett munka függvénye.

Mi történik a foghúzás után? Hogyan ehetünk, beszélhetünk vagy mosolyoghatunk fogak nélkül, fogsorok nélkül? Pótolhatóak-e a hiányzó fogak a gyógyulási időszakban?

Ezek nagyon releváns kérdések, amelyeket sokan feltesznek maguknak és a fogorvosnak. Az azonnali fogpótlásra általában van lehetőség, a kezelés lehetőségeiről, menetéről a fogorvos mindig tájékoztatja a pácienst.

Ideiglenes fog(sor): azonnali és átmeneti megoldás

Ideiglenes fogpótlásnak nevezik azt az azonnali fogpótlást, amely elláthat több olyan funkciót is, melyet saját foggal természetesnek veszünk. Mi célt szolgál?

  • A fogak kihúzása után helyettesítik az eltávolított fogakat, melyek esztétikusan takarják a foghiányt
  • Az ideiglenes pótlás biztosítja az íny védelmét a gyógyulás alatt.
  • Ez az átmeneti megoldás lehetővé teszi, hogy megszokja és gyorsabban alkalmazkodjon a majdani fogpótláshoz, vagy a fogsor viseléséhez.
  • Lehetőséget ad arra, hogy megfelelően étkezzen és megrágja az ételt
  • Megkönnyíti a beszédet és vállalható marad a mosolya a gyógyulási időszak alatt is.

Az ideiglenes fog(sor) tehát biztosítja az átmenetet, amíg az állandó fog(sor) elkészül.

Mikor kerül sor fogpótló megoldásra?

  • Baleseti fogvesztés
    Súlyos parodontális betegség esetén kilazult és elvesztett fogak esetén
    Gyulladt, menthetetlen fog kihúzása után
    Implantátum beültetése után

Szükség van ideiglenes fogra?

Az átmeneti, ideiglenes fogpótlás elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyógyulás heteiben vagy hónapjaiban ne maradjon fogak nélkül, ne kelljen elzárkóznia a külvilágtól, és folytathassa az összes megszokott tevékenységét és munkáját vagy szabadidős kikapcsolódását, mintha semmi sem történt volna.

Tervezhető a fogpótlás folyamata?

Több vagy az összes fog kihúzása olyan beavatkozás, amelyet nem szabad félvállról venni. Az orális egészség a jó közérzet alapja, a jó fogak elengedhetetlenül szükségesek a megfelelő táplálkozás biztosításához. Ha a fogorvos úgy ítélte meg, hogy jobb a fogakat eltávolítani, akkor a kezelési terv elfogadása után egy jól felépített, megtervezett eljárás szerint elkezdődhet az együttműködés.

Általában a fogorvos biztosítja az azonnali fogpótlást, vagy komolyabb munkát igénylő folyamat során fogtechnikai laboratóriumban készítenek tartósabb, időtállóbb fogsorokat a gyógyulási szakasz időtartamára. Az íny és az állkapocs csontok változása miatt ez a folyamat körültekintő, alapos munkát igényel mind a fogorvos, mind a fogtechnikus részéről, annak érdekében, hogy a végső megoldás kivitelezhető és kielégítő legyen mind funkciójában, mind esztétikájában. .

A közvetlen fogsor élettartama

Az ideiglenes fogsor egy nagyon praktikus átmeneti megoldás, amely lehetővé teszi, hogy úgy éljen, mintha semmi sem változott volna a szájban a fogak eltávolítása óta. De ez csak rövid távra érvényes, az ideiglenes fogak, protézis élettartama korlátozott.

Pótolható azonnal a kihúzott vagy kiesett fog?

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr8615755310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása