Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

A koronavírus elleni rendelkezések a Magyar Közlönyben

2020. március 26. - Fogdoktor

A fogorvos elemzése

magyar kozlony covid-19.jpgA koronavírus járvánnyal összefüggő, jelenlegi érvényben lévő rendelkezésekről a Magyar Közlönyben megjelenő kormányrendeletek és határozatok az iránymutatók.

Itt olvashatunk hiteles információkat többek között a vírus elleni védekezés szabályairól, a kötelező fertőtlenítés módjáról, a háziorvosi, vagy a fogorvosi rendelők nyitvatartásáról, stb.

Miért van szükség szigorú rendeletekkel történő szabályozásra?

A koronavírus járvány elleni védekezést szolgáló kormányrendeletek és határozatok az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzését, illetve súlyos következményeinek elhárítását célozzák, mindezt a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

Az elrendelt vészhelyzet során olyan intézkedéseket vezetett be a kormány, melyek többek közt

  • kimondják a bölcsődei és óvodai ellátást végző intézmények, valamint az oktatási intézmények határozatlan idejű bezárását.
  • elrendelik az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítását, mint például az egészségügyi szakdolgozók továbbképzéseinek szabályozása, az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek és az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítéssel rendelkezők folyamatos továbbképzése. A dokumentum szerint a vészhelyzet időszakában a fogorvosi alapellátást csak sürgősségi esetben lehet igénybe venni.
  • rögzítik a koronavírus elleni védekezéshez szükséges további intézkedéseket, megváltozott munkarend bevezetését köznevelési és szakképzési intézményekben, felfüggesztik a közszférában alkalmazandó, az egészségügyi dolgozókra vonatkozó eddigi nyugdíjpolitikai elvek alkalmazását, rögzítik a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékok átcsoportosítását, melyet az Állami Egészségügyi Ellátó Központ használhat fel.
  • felsorolják továbbá azokat a feladatokat, amelyek a Magyarországon megrendezendő versenyek, kiírt rendezvények, meghirdetett kulturális előadások elhalasztásával vannak összefüggésben.
  • szabályozzák a kereskedelmi üzletek nyitvatartását,
  • kimondják a határellenőrzés ideiglenes visszaállítását a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.
  • elrendelik a beutazási tilalmat a nem magyar állampolgároknak egyre több országból, pl Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból.

A külföldről hazatérő magyarok esetében, akiknél az egészségügyi vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, kijelölt (kórházi) karanténban kell maradnia. A hatósági házi karantén betartására azoknál lehet szükség, akiknél, bár az egészségügyi vizsgálat során fertőzés gyanúja nem merül fel, mégis megelőző szempontból kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön izolálódni. Az érintetteket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrizheti.

Az aktuális tájékoztatás szerint egyelőre nem látják szükségét kijárási tilalom elrendelésére.

A koronavírus elleni védekezés és rendelkezések a Magyar Közlönyben a kormányhatározatok. Még néhány olyan kérdéssel ismerkedhet meg, mely érdeklődésre tart számot: Magyar Közlöny COVID-19, egészség megőrzése, fogorvos Budapest, járvány elhárítása, vírus megelőzése.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr4615561062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása