Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Hogyan csillapítható a fogorvostól való félelem?

2019. szeptember 20. - Fogdoktor

Félelemoldás és fájdalomcsillapítás a fogászaton

fogorvos felelemHogyan lehet legyőzni a fogorvossal szembeni félelmet? Ez egy sokakat foglalkoztató kérdés, hiszen ki ne izgulna, rosszabb esetben pánikolna egy szükségszerű fúrás, csiszolás, foghúzás esetén?

Egy nemzetközi felmérés szerint, tízből hat ember ódzkodik a fogorvosi vizsgálattól és kezeléstől, és ezért nem kevesen csak az utolsó pillanatban hajlandóak szakemberhez fordulni. Többnyire akkor, amikor már kialakult a fájdalmas panasz, elviselhetetlenül érzékeny a fog, vagy zavaróan bűzös a lehelet.

Szerencsére, napjainkban, a modern fogászat már számos megoldást kínál erre a problémára.

Az ismeretlen beavatkozástól, a fájdalomtól, a fogászati eszközök zajától való szorongás igen gyakori jelenség a fogorvosi rendelőkben. Kiemelkedő jelentősége van a higgadt, részletes tájékoztatásnak a beteg fogorvosi ellátása során, ami az esetek többségében már önmagában is „fájdalomcsillapító” hatású.

Nem ritka ma már az olyan rendelő, ahol a lokális érzéstelenítésen túl lehetőség van többféle alternatívára ahhoz, hogy mind a fogorvos, mind a beteg számára nyugodt körülményeket teremtsenek:

  • A videópedagógia alkalmazása során a páciens megnyugszik, ellazul, és ezáltal feloldódik a fogorvossal szembeni bizalmatlanság, csökken a szorongás. Ilyen esetekben, egy monitoron szemléltetve, a képek lépésről lépésre ismertetik a gondozás előrehaladását, amelyet a beteg így végig követhet a beavatkozás előtt és választ kaphat a kérdéseire fogorvosától.
  • Bódító hatású gáz alkalmazásával érzéstelenítő és szorongás csökkentő hatás érhető el. A gáz felhasználásának különféle módjai vannak, melyeket szakmai kritériumok határoznak meg, és szükség esetén használnak annak érdekében, hogy a stresszes betegek „pihenjenek”, nyugodtan viseljék a fogászati beavatkozásokat.

ilyeszto fogorvos fogaszat

  • A hipnózis szintén egy gyengéd módszer a fájdalom és a félelem feloldására. Ez olyan betegeknek javasolt, akik szoronganak, stressz alatt állnak, de vállalják a kezelést. Ilyenkor a beteg lehunyja a szemét, és hagyja, hogy a fogorvos hangja vezesse, aki bizonyos módon egy „másik univerzumba” irányítja. A cél az, hogy a szakember segítségével a páciens ellazuljon, a fogorvos pedig nyugalomban folytassa a kezelést. Természetesen ez nem helyettesíti a helyi érzéstelenítést, amikor erre szükség van. A hipnózis módszerének alkalmazásához természetesen speciális képzettségre van szükség a fogorvos részéről.
  • Súlyosabb beavatkozások, fogimplantátum beültetése, arcüreg emelés során altatást is javasolhat a fogorvos az olyan pácienseknek, akik éber állapotban nem vállalnák az ilyen hosszabb, esetlegesen több kellemetlenséggel járó kezeléseket. Ilyenkor speciális műtőben, megfelelő előkészítés és a szakorvosi háttér biztosítása mellett történnek a beavatkozások.

Általánosságban elmondható, hogy a fájdalomérzet szubjektív, egyéni érzékenységek nagyban befolyásolják annak intenzitását, ezért semmiképpen sem szabad figyelmen kívül hagyni, csak így érhető el, hogy az emberek szívesen és rendszeresen eljárjanak a fogászati szűrővizsgálatokra és megelőzzék a komolyabb problémák kialakulását.

Miért van szükség fájdalomcsillapításra?

Az íny és a fog belseje egy idegvégződésekben és erekben gazdag szövet, ezért a fogfájás különösen erős lehet egy szuvasodás esetén például. A panaszok orvoslása a fog „megbontásával”, végső esetben eltávolításával járhat, elhúzódhat időben, mely kellemetlen lehet, így ezek a kezelések helyi érzéstelenítés mellett történnek. Ha a páciens ragaszkodik hozzá, vagy félelme indokolja, még fogkő levétel, protézis illesztés, lenyomatvétel esetén is kérheti az érzéstelenítést, vagy egyéb alternatívát, annak érdekében hogy a kezelés ne legyen számára egy rossz emlék, átélt trauma.

Félelemoldás, nyugtatási technikák és fájdalomcsillapítás a budapesti fogorvosnál. Néhány érdekes olvasnivaló ajánlat: egészség megőrzés, fogak ápolása, fogfájás csillapítása, fogorvos Budapest, szájhigiénia betartása.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr215136438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása