Fogorvos, fogászati rendelő és szájhigiéniai tanácsok

Esztétikai fogászat Budapest

Káros szenvedélyek és a fogszuvasodás

2019. augusztus 26. - Fogdoktor

Örökzöld téma a fogorvos szemszögéből

fogak-karos-szenvedely.jpgNapjainkban már számos tanulmány olvasható arról, hogy a különböző káros szenvedélyek, mint például a dohányzás, vagy az alkoholfogyasztás különböző egészségügyi problémákat okozhatnak, közvetve akár felelősek lehetnek fogaink épségének és egészségének elvesztéséért.

Esztétikai szempontból sem elhanyagolható, hogy dohányzás hatására a fogak felszínén kialakul egy olyan csúnya elszíneződés, melyet fogkefével nem lehet eltávolítani, és az elszíneződés mértéke a sárgás színtől akár egészen a szürkés, feketés színig is előfordulhat. Jellemzően, a dohányzás miatt egyéb következményekkel is számolni kell:

  • kellemetlen szájszaggal párosulhat
  • komoly önbizalomhiányt okozhat, hiszen ránézésre, azonnal szembetűnő, igénytelenséget sugalló látványt nyújt az elszíneződés
  • egyéb szájüregi, vagy ínybetegségek is kialakulhatnak a tünetek elhanyagolása esetén.

A dohányzás hatása a fogakra

Ennél azonban van fontosabb tényező is. Az egészségére odafigyelő embernek ma már tudnia kell, hogy bizony a dohányzás minden szempontból romboló hatással van szervezetére, ezáltal fogai, szájürege egészének épségére is. Bár nincs bizonyítottan közvetlen összefüggés a dohányzás és a fogszuvasodás kialakulása között, azt mindannyian tudjuk, hogy a dohányfüst mérgező vegyületeket is tartalmaz, amelyek a száj nyálkahártyáján keresztül felszívódva, szervezetünk egészének egészségére rossz hatással vannak, és erősen csökkentik a védekező rendszerünk hatékonyságát is.

dohanyzas-fog.jpg

A fogszuvasodás és a szájhigiénia

Még napjainkban is tartja magát az a tévhit, hogy a fogszuvasodás a gyerekeknél fordul elő leginkább, és sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan előzhetnék meg a fogszuvasodás kialakulását és annak negatív következményeit, mint például a kezeletlen fogak elvesztése.

Fontos megjegyezni itt is, hogy a fogszuvasodás megelőzhető megfelelő szájhigiéniával, és a fogápolás alapvető ismereteinek elsajátításával. A rendszeres fogászati szűrővizsgálatok alkalmával fogorvosa segíthet a problémák kiszűrésében, megoldásában és a megfelelő szájápolás elsajátításában.

Alkohol- és dohányfogyasztás

Ugyanígy, az alkoholfogyasztás terén szintén erősen tartják magukat a tévhitek, melyek szerint például fertőtlenítő hatással van szervezetünkre az alkohol és így sokan elhessegetik a jelentkező fogászati tüneteket, nem fordulnak időben szakemberhez.

Csakúgy, mint a dohány, a különböző alkoholok szintén okozhatnak erős elszíneződést fogainkon, és rendszeres fogyasztásuk fogínybetegségeket, szuvasodást is eredményezhet.

Általában nem figyelünk arra, mi okozhatja az elváltozásokat, és már csak a kellemetlen tünetek megjelenése ösztönöz arra, hogy szakemberhez forduljunk problémánkkal.

Ez esetben is érvényes, hogy a megfelelő ellátás, a probléma kezelése biztosítja azt, hogy minél hosszabb ideig megőrizzük fogaink egészségét, és így megelőzzük, hogy később fájdalmasabb, drágább, komplexebb kezelésekre legyen szükség, mint például gyökérkezelés, csiszolással korona felhelyezés, vagy implantátum behelyezése.

A modern fogászatban minden lehetséges

A modern fogászati ellátások lehetőségeinek köszönhetően, a fogorvosok számos esztétikus megoldással szolgálnak a problémák megoldására. Akár letört, vagy hiányos fogazat esetében, vagy csupán elszíneződés, szuvasodás esetén is segítenek személyre szabottan a tökéletes és magabiztos mosoly megteremtésében.

A komoly fogtechnikai háttérrel rendelkező fogorvos szakemberek olyan esztétikus és tartós megoldásokkal állnak rendelkezésre, melyek feledtetik az elszenvedett tüneteket, és lehetővé teszik, hogy újra egészségesen mosolyoghassunk.

Természetesen, egészségünknek azzal tesszük a legjobbat, ha felhagyunk, amennyire csak lehet, káros szenvedélyeinkkel.

 Káros szenvedélyek és a fogszuvasodás. A fogak ápolása során fontos a fogorvos rendszeres látogatása, a szájhigiénia betartása, a dohányzás és az alkohol kerülése.

A bejegyzés trackback címe:

https://goldendental.blog.hu/api/trackback/id/tr9015025118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása